loka 232020
 

Suomen vanhin Inner Wheel klubi ja Suomen radion sinfoniaorkesteri (perustettu 1927) tapasivat hetkeksi toisensa, kun klarinetisti Kullervo Kojo oli Järvenpään klubin vieraana. Kullervo Kojo oli Radion sinfoniaorkesterin klarinetistina 41 vuotta, 19-vuotiaasta lähtien.

12-vuotiaana Porin kaupunginorkesterin solistina

Kojon ura on sikäli poikkeuksellinen, että hän kiinnostui pikkupoikana klarinetin soitosta ja jo 10 -vuotiaana hänet hyväksyttiin Porin kaupunginorkesteriin. Ikäjakauma orkesterissa oli erikoinen, sillä vanhin soittaja oli 90-vuotias ja hän nuorimpana 10-vuotias. Jo 12-vuotiaana hän esiintyi Porin kaupunginorkesterin solistina. Kojo soitti joka ilta jossain tilaisuudessa, jolloin soittoharjoituksia tuli enemmän kuin hän olisi saanut yksityistunneilla. Voidaan sanoa, että Kojon ura on ollut harvinaisen pitkä, yli 50 vuotta, mihin harva muusikko tänä päivänä yltää.

Järvenpäähän Kojo muutti vuonna 1979. Hän kertoi, että Järvenpää oli hyvin musiikkimyönteinen kaupunki ja hänet houkutteli Järvenpäähän kaupungissa asuvat muusikkokollegat. Järvenpäällähän on musiikkiperinteitä, sillä asuihan kaupungissa suuri säveltäjämme Jean Sibelius, jonka rakastetuimpia ulkomailla soitettuja sävellyksiä ovat Valse triste ja Finlandia. Myös suuriin suomalaisiin säveltäjiin kuuluva Joonas Kokkonen (1921-1996) asui Järvenpäässä. Hänen oopperoitaan on esitetty mm New Yorkin Metropolin lavalla.  

Järvenpään Inner Wheel-klubi – Suomen ensimmäinen

Järvenpään IW-klubin historia on poikkeuksellinen. Suomen ensimmäinen IW-klubi perustettiin nimittäin Järvenpäähän vuonna 1958. Pieni paikkakunta sai olla porttina IW- aatteen rantautumiselle Suomeen. Järvenpään IW-klubi toimi 14 vuotta yksin, mutta tarmokkaasti uusien klubien perustamiseksi Suomeen samalla kun teki IW-aatteen mukaista hyväntekeväisyystyötä. Järjestyksessä toinen IW- klubi perustetiin vuonna 1972, jälleen pienelle paikkakunnalle, Taivalkoskelle. Vasta sen jälkeen 1970-luvulla suuret kaupungit heräsivät IW-aatteelle ja Helsinkiin, Tampereelle, Turkuun, Vantaalle ja Espooseen perustettiin klubit. Tällä hetkellä Suomen Inner Wheeliin kuuluu 31 klubia, joista 2 on Virossa. 

Järvenpään klubi kokoontuu kuukausittain jonkin mielenkiintoisen aiheen ympärille ja tekee vierailuja mielenkiintoisiin paikkoihin. Myös teatterikäynnit ovat suosittuja. Koronaviruspandemiankin aikana on haluttu kokoontua ja se on onnistunut viranomaisohjeilla; kasvosuojuksin, turvavälein ja käsihygienialla.

Raija Partanen
Järvenpään IW – klubin varapresidentti
Kansallisen Neuvoston varapuheenjohtaja

Klarinetisti Kullervo Kojo esittelee Porin kaupunginorkesterin mainosta vuodelta 1966, jossa solistina on 12- vuotias Kullervo Kojo.

Turvavälein ja suojamaskein kokoonnuttiin mielenkiintoisen aiheen ympärille. Puolisot oli kutsuttu mukaan. 

Sorry, the comment form is closed at this time.