Step-by-Step #4 2014 Huhtikuu

Haaste! Blogikirjoittaminen IW-sivustoilla

A) Mikä on blogi tai blogikirjoitus!

Blogi (engl. blog, sanasta weblog) on verkkosivu tai -sivusto, johon yksi tai useampi kirjoittaja kirjoittaa enemmän tai vähemmän säännöllisesti niin, että uudet tekstit ovat helposti löydettävissä (yleensä sivun yläreunassa), ja niin että vanhat tekstit säilyvät luettavina ja muuttumattomina uusista teksteistä huolimatta. Blogin kirjoittaja on bloggari tai bloggaaja. (lähde: Wiki)

Blogissa voidaan julkaista sisältöä tekstin lisäksi myös kuvienvideokuvan tai äänen muodossa. Tiedon esittämisessä blogeille tunnusomaista muihin www-sivuihin verrattuna on ajan, linkityksen ja henkilökohtaisen näkökulman painotus. Muita blogien tyypillisiä piirteitä ovat kommentointimahdollisuus, kirjoitusten pysyvät verkko-osoitteet (engl. permalinks) ja RSS– tai Atomsyötteet, joiden avulla voidaan helposti seurata ja levittää blogin sisältöä ohjelmallisesti. Mikään yksittäinen piirre ei ole välttämätön tai tee blogista blogia, mutta mitä useampi niistä toteutuu, sen ”blogimaisempi” se on. (lähde: Wiki)

IW-sivustoille tulee runsaasti pieniä juttuja ei aiheryhmistä ja eri toimijoilta. Niiden kokominen omiin sivuston rakenteisiin tekisi sivustosta monimutkaisen. Kun näitä juttuja vielä kertyy vuosittain vähän ja sivujen päivittäminen on teknisesti haaseellista on käyttöön otettu moderni blogi. Tässä aiheiden kategorioinnilla (d-kohta) erotellaan aiheet ryhmiin joita voidaan tarkastella kokonaisuuksin kuten webinfo-kategorialla nettisivun ohjeita.

B) Miksi IW-ladyt kirjoittavat blogia!

IW-sivuille kertyy vuosittain moniin eri ryhmiin mutta vähän uusia juttuja. Nyt blogilla niistä kertyy yhteinen uutisvirta jota on helpompi seurata ja kuitenkin niitä voidaan myös lajitella aiheryhmittäin (lue kategoriat).  Blogi on yleensä lähempänä kirjoittajaa – vähän kuin kirje tai sähköposti – ja näin myös julkaisukynnys on alhaisempi. Kyseessä ei varsinaisesti ole nettisivu vaan kirje IW-ladyille.

RSS-syötteen logo
RSS-syötteen logo

Blogikirjoituksen tekninen julkaisu on selvästi yksinkertaisempaa kuin itse nettisivun päivittäminen. IW-blogien tärkeänä osana on uusien blogikirjoitusten seuranta muilta IW-sivuilla. näin tiedot saadaan nopeammin piirien kautta klubien tiedoksi. Seurantalinkki eli RSS-syöte sivustoilla merkitään.

IW RSSsyötteet tuovat piirien blogin näkyviin
IW-sivun alareunassa RSS-syötteet tuovat piirien blogin näkyviin

C) Mitkä aiheet sopivat IW-sivuille!

IW-sivut jaotellaan kahteen ryhmään:

1) innerwheel.fi sivusto on järjestön valtakunnallinen pääsivusto jossa esitellään toimintaa niin omille kuin ei-IW-läisille. Samalla se on koko järjestön yhteisten asioiden julkaisusivusto.
2) Piireillä on omat alueelliset sivut (www.d139.innerwheel.fi, www.d140.innerwheel.fiwww.d141.innerwheel.fi ja www.d142.innerwheel.fi) jotka vastaavasti kuvaavat piirien ja piirin alueella olevien klubien toimintaa ja tiedottamista.

Pääsääntöisesti klubien aiheet julkaistaan oman piirin blogissa, mutta isot valtakunnallisesti tärkeät aiheet kuten piirin 142 Lastensairaalan hyväntekeväisyysprojekti voidaan ostaa myös yhteisenä asiana pääsivustolle. Itse aiheet voivat olle hyvinkin pieniä tai suuria. Tärkeintä on että ne kuvaavat IW-toimintaa ja antavat jäsenille ja muille asiasta kiinnostuneille mielenkiintoista luettavaa. IW-toimintahan on merkittävässä osassa hyväntekeväisyyttä ja erilaisiin uusiin asioihin tutustumista. Tämä tulisi myös tuoda sivuilla esille jotta järjestön toiminta tulisi entistä näkyvämmäksi.

Blogikirjoitusten aiheita voisivat olla klubien vierailu, käynnit, kokous- ta vierailukutsut, jäsenistön (Esim. 1) tai toiminnan esittelyt (Esim. 2). Myös hyväntekeväisyyskohteiden esittely tai vaikka tehvehdyksiä  (Esim 3) mainiosti aiheiksi. Myös erilaiset konsertti- ja hyväntekeväisyystapahtumien esittely eli markkinointi niin ennen kuin jälkeenkin ovat toivottavia blogiaiheita. Blogikirjoitus voi välillä olla pitempi kuten tämä kirjoitus. Vastaavasti esim. muistutus tulevasta piirikokouksesta on usein lyhyt ja sisältää vain kokouskutsussa tärkeät tiedot ehkä vähän enemmän avattuna ja linkit vaikka google mapsillä ajo-ohje kohteeseen (Esim. 4). Kiva kuva värittää aina mukavasti blogijuttua.

Innerwheel.fi sivun blogin aiheryhmät
Innerwheel.fi sivun blogin aiheryhmät

D) Kategoriat (Aiheryhmät)

(Youtube ohje by Markus Aalto)  Blogikategorioiden eli aiheryhmien valikkoikkuna on oikean sivuvalikon yläreunassa (kuva oikealla)!
Kategorioilla jaotellaan blogikirjoitukset ryhmiin jolloin ne on helpommin löydettävissä myöhemmin kun asiaan halutaan palata. Pääsivuston (innerwheel.fi) osalta jaotteluna ovat organisaatio (presitentti, past-presidentti, tuleva presidentti, sihteeri, rahastonhoitaja, jne. ja toisena ryhmityksen tulokulmana ovat toiminta (tiedotus, tapahtumat, kauppa, webinfo jne). Kolmantena ryhmänä ovat järjestön maantieteelliset elementit (piiri D139, D140, D141 ja D142 sekä IW International ym.)

Piirien sivuilla on lisänä kunkin piirin klubit.

Kategorioita voidaan muuttaa, lisätä ja vähän käytettyjä voidaan poistaa. Myöhemmin voidaan myös käydä lisäämässä blogikirjoituksiin uuden kategoriat jos niitä tarvitaan. Itse kategoria ei mitenkään ole vaikuta blogikirjoituksen olemassa oloon. Näillä vain ryhmitellään myöhempää asioiden löytymistä helpottaen.

E) Blogikirjoituksen tekninen tekeminen

Blogikirjoittamiseen tarvitaan:
– aihe josta kirjoitetaan
– mielellään myös linkkejä muille nettisvustoille, joista löytyy asiasta lisätietoa
– valokuva tai muutama havainnollistavat ja tekevät kirjoituksesta ilmeikkäämmän
– valitaan millä IW-sivustolla kirjoitus julkaistaan:

   *  pääsivustolla,  koskettaa koko jäsenistöä
   *  oman piirin sivulla, koskettaa lähinnä oman klubin ja piirin jäseniä

Tarvitset lisäksi
– käyttäjätunnukset siihen sivustoon johon aiot blogikirjoituksen julkaista
– blogikirjoituksen perusteet (esitelty kurssin ohjeissa ja ilmestyvät lähipäivinä Step-by-Step 2014 Toukokuu osassa)

Mukavia blogeja terkuin weblaku