Step-by-Step #18 Artikkelin / blogin kirjoittaminen 2

Edellisessä artikkelissa keskityttiin kirjoittamiseen tutustumalla muutoksiin uudessa WordPress -julkaisujärjestelmän versiossa 5.

Googlesta löytyy paljon lisäohjeita halukkaille – vaikka tästä linkistä https://bit.ly/2EWnFgP!

Tässä artikkelissa aiheena ovat julkaisun yhteydessä tehtävät lisäasetukset, joilla saadaan käyttöön uusia ominaisuuksia kuten ajastettu julkaisu, vain sisäisille ryhmille tarkoitettu artikkeli, linkit artikkelin markkinointiin vaikka SOMEssa jne.

Monet näistä voidaan hoitaa perusasetuksilla ilman muutoksia painamalla ja vahvistamalla Julkaise -painikkeella (kaksi klikkausta). Vrt. kuva oikealla ylhäällä!

Toisaalta pieni opiskelu voi antaa paljon lisäarvoa. Seuraavassa avataan sivuvalikon (sidebar) Lohko– ja Asiakirja-osan toimintoja.

Julkaisun jälkeen näet artikkelisi tiedot: nimen, nettiosoitteen ja voit esikatsella sitä ja vaikka myöhemmin korjata ja täydentää. Vrt. kuva vasemmalla!

Julkaisupainikkeet

  1. Esikatselu – Artikkelin kirjoitusleveys on eri kuin julkaistun artikkelin (n. 940 / 1200 px). Esikatselu -painikkeella voit katsoa uudessa ikkunassa miltä artikkeli näyttää, vaikket ole sitä vielä julkaissutkaan. Näin voit kirjoitusvaiheessa korjata ja muokata artikkelia lisää.
  2. Julkaise / Päivitä – Tällä painikkeella julkaistaan artikkeli tai jo julkaistun artikkelin muutokset
  3. Ratas Tällä sivun oikeassa yläreunassa olevalla painikkeella voi työkentelytilan suurentaa kattamaan koko ruudun korkeuden; klikkaamalla ratasta uudelleen oikean sivuvalikon (asiakirja/lohko -valikko) saa taas näkyviin
  4. 3 pistettä – valikosta saat esiin
    1. Näkymä-valikosta voit määrittää näytön tilaa: Ylätyökalupalkin, kohdistustilan ja kokoruutunäytön välillä
    2. Editori-valikosta voit valita, teetkö normaalilla vai koodaustilassa. Normaalitilassa kirjoitat kuten Wordilla, mutta koodaustilassa pääset muokaamaan artikkelia sen html-koodissa (räätälöimään asetuksia jos osaat koodia!)
    3. Työkalut-valikon asetukset
  5. Muuta

Asiakirja-valikko

  1. Tila ja näkyvyys
    1. Näkyvyys – 
      1. Julkinen – näkyy kaikille
      2. Yksityinen – vain pääkäyttäjille ja muokkaajille (WP-profiileja)
      3. Salasanasuojattu – jolloin määrittelet salasanan, jolla artikkelin pääsee lukemaan
    2. Julkaise – valitse ajankohta
      1. Välittömästi (oletus)
      2. Määritä aika – (päivä, kuukausi, vuosi ja kellon aika)
    3. Artikkelin muoto – käytä yleensä normaalia (muita ovat: Sivuhuomautus, Galleria, Linkki, Kuva, Lainaus, Normaali, Tila, Video, Ääni ja Keskustelu) 
    4. Kiinnitä etusivulle – 
    5. Tarkistettavana – 
    6. Kirjoittaja – Voit valita kenen nimissä kirjoitus julkaistaan. Valittavina sivuston viralliset profiilit. (IT-vastaava voi päivittää pressan puolesta! – kunhan on lupa)
    7. Siirrä roskakoriin -painike
  2. Kestolinkki – Näyttää tämän sivun suoran linkin (URL-osoitteen) jolla voi esim. markkinoida sivun artikkelia SOMEssa.  Esim. tämän sivun löytää kopioimalla selaimeen http://innerwheel.fi/?p=6363  
  3. Kategoriat/Aiheryhmät – Artikkelimäärän kasvaessa niiden löydettävyys vaikeutuu. Kategorioiden avulla löydät helpommin esim. nämä Step-by-Step -artikkelit, eikä sinun tarvitse selata kaikkia ”satoja” artikkeleja läpi. Pääsivun oikeassa yläreunassa on Aiheryhmä-valikko, josta voit valita tutkimasi kategorian artikkelit yhteen pötköön ilman muita artikkeleja.
    Huom! Voit myös luoda uusia kategorioita. Liiallinen kategoroiden määrä toisaalta vaikeuttaa niiden käyttöä.  Yhteinen linjaus, yhdessä KN viestintävastaavan kanssa!
  4. Avainsanat – Auttavat Sinua, tämän sivuston haku-toimintoa ja Googlea paremmin hakemaan artikkelia tutustuttavaksi.
  5. Artikkelikuva – Lisäämällä sopivan atrtikkelia kuvaavan kuvan tähän, luot artikkelin alkuun tunnistekuvan, jolla visualisoit ja helpotat ihmisiä hahmottamaan oikeita artikkeleja. Näissä WP5 Step-by-Step -artikkeleissa on Gutenbergin piirroskuva.
  6. Ote – (Lerch) on tiivistelmä artikkelin tekstistä, joka näkyy Ajankohtaista-sivuilla ja Google-haussa
  7. Keskustelu – Mahdollistat lukijoiden osallistumisen artikkeliisi (mikäli se on pääasetuksissa sallittua!). Kommentointi ei ole käytössä IW -sivuilla (KN viestintävastaavan huomautus)
    1. Salli kommentointi
    2. Salli linkki-ilmoitukset ja palauteviitteet
  8. Tehokasta julkaisutoimintaa!