syys 252020
 

Helsinki-Vantaan lentokentällä on aloitettu hajukoirien tekemät koronavirustestit. Koiran antama tulos voi olla jopa luotettavampi kuin yleisessä käytössä oleva PCR-testi. 

Vuoden loppuun kestävässä pilottivaiheessa on mukana neljä koiraa, jotka tekevät töitä vuoroissa. Pilotin aikana on tarkoitus selvittää, millaiset työvuorot ovat koirien hyvinvoinnin kannalta sopivia ja miten esimerkiksi vuorojen tauotus järjestetään. Koiria tarvittaisiin laumoittain lisää.

Jos huomioidaan kaikki rajanylityspaikat ja Tullin toimintapaikat, koiria tarvittaisiin töihin noin 700. Kun mukaan lasketaan esimerkiksi messut, konsertit ja urheilutapahtumat eri puolilla maata, tarvetta on noin tuhannelle koiralle.

Lentokentän koronakoiratoimintaa pyörittää Nose Academy. Toiminta perustuu tutkimukseen, jossa yhteistyökumppaneina ovat kolme yliopistoa (Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Oulun yliopisto) sekä Wise Nose – Suomen Hajuerottelu ry.

Ongelmana on rahoitus. Pilottivaiheen rahoittaa eläinlääkäriasema Evidensian Eläinlääkäripalvelut.

Lisätietoja löytyy Suomen hajuerottelu ry:n kotisivuilta: https://wisenose.fi/covid-19-tutkimus/ sekä ylen uutissivuilta: https://yle.fi/uutiset/3-11556799 ja Helsingin Sanomien ja useiden paikallislehtien sivuilta ja 23.9.2020 ilmestyneistä sanomalehdistä.

Kansallinen Neuvosto ehdottaa Koronakoiratoiminnan ottamista kansalliseksi avustusprojektiksi ja suosittelee piireille ja klubeille toiminnan tukemista. Kansallisen Neuvoston rahastonhoitaja kokoaisi rahat, jotka voisimme luovuttaa yhtenä, suurena pottina ja korvamerkitä lahjoitus Koronakoiratoimintaan.

Nopeat virustestaukset ovat meidän kaikkien etu, jotta tartunnan saaneet eivät pääse levittämään tautia eri puolella maata!

Kuva: Sara Salmi / Yle

Sorry, the comment form is closed at this time.